En svært effektiv måte å fange rensefisken på

Utfisking og gjenfangst av rensefisk er en tidkrevende prosess, og personell må sørge for at rensefisken har det bra. Da Aqua Farms Vartdal, en del av Måsøval, kjøpte gjenfangstløsningen SeaNest i 2023 fant de en løsning på begge deler.

Vi kjøpte våre første SeaNest i 2022 og løsningen fungerte veldig bra for rognkjeksen, forteller Petter Ove Sætre hos Aqua Farms Vartdal.

Den er enkel å sette ut og enkel å ta opp igjen. Og vi setter pris på at det er et produkt som kan brukes igjen og igjen.

Bestilt onsdag, montert fredag

Aqua Farms Vartdal har, som de fleste oppdrettere, brukt mye tid og ressurser på utfisking av rensefisken.

— Da SeaNest kom med en gjenfangstløsning som monteres på eksisterende rensefiskskjul, var vi ikke sen om å ville teste dette. I januar 2023 bestemte vi oss for å teste løsningen og kontaktet Estro, produsent og leverandør av SeaNest, utdyper Sætre, og oppsummerer:

En onsdag formiddag i januar bestemte vi oss for å prøve – og fredag etter lunsj hadde vi fått satt gjenfangstløsningen i drift i merdene.

Fanget 3500 rensefisk i én operasjon

SeaNest er et åpent skjul og vi kunne se at her var stor aktivitet i skjulet allerede 20 minutter etter utsett. Vi ble nesten litt satt ut, da vi på første forsøk noen timer senere fanget så mye som 3500 rognkjeks i ett skjul med gjenfangst.

Vi tømte rognkjeksen over i et kar på båten. Løsningen med gjenfangst og SeaNest så ut til å være svært skånsom mot fisken, samtidig som det var en veldig effektiv og rask måte å fange rensefisken på, forklarer Sætre.

SeaNest ble satt tilbake i merden. Morgenen etter gjentok Sætre og kollegene suksessen og fanget på ny rundt 2500 rognkjeks. Hele fangst perioden gikk over 2-3 dager, men selve håndteringen ble gjort på totalt noen timer.

Enkel prosess

Sætre melder at både han og kollegene er svært fornøyde med mengden fisk de greide å fange på den korte tiden.

— Prosessen var utrolig enkel sammenlignet med tradisjonell utfisking. Vi har nå vasket gjenfangstutstyret og lagt det på hyllen til neste utfisking, mens SeaNest leppefiskskjulet er i vanlig, daglig bruk hos oss.

Det er svært gledelig for oss at Aqua Farms Vartdal har lykkes med gjenfangstløsningen, og spesielt kjekt er det da at moderselskapet Måsøval som har hatt SeaNest siden 2020, nå har bestilt løsningen for flere av sine anlegg, avslutter Trond Marøy, salgsansvarlig Fiskehelse i Imenco Aqua.

 

SeaNest er en del av Imenco Aqua.